Blog

Minimalizmus vagy pszichorend? Nálunk ilyen, amikor egy jó szellem huncutkodik.

Marie Kondo:  „Rend a lelke mindennek” című könyvét azért vettem meg, mert azt állította a borítóján, hogy aki egyszer elolvassa, végképp rendet tesz az életében. Van egy szeretett rokonom, aki gyűjtögető – abban bíztam, amikor a polcról levettem, hogy talán találok benne ötleteket, hogyan segíthetnék neki. Arra egyáltalán nem voltam felkészülve, hogy az én életemet – és házunkat fogja fenekestül felforgatni.

Mindig is vonzott a letisztultság, szeretem a rendet, de az a típus voltam világéletemben, aki kampányszerűen tesz rendet hétvégente.  Hét közben nem voltam hajlandó időt szánni arra, hogy újra és újra elpakoljak és erre két forgószél tündér gyerekemet is rávegyem.

Aztán elolvastam Marie Kondo könyvét, és láthatatlan jó szellemként bekúszott közénk a rend. A lakás majd 95%-át már elfoglalta, és észrevétlenül kúszik kamrába, fiók mélyére, már csak a meleg időt várja, hogy beköltözhessen lassan a padlásra is. FullSizeRenderLassan szivárog ki az otthonunkból mindaz, ami már nem okoz örömet, ami pedig az életünk része marad, az szépen lassan helyet talál magának. Megmondom őszintén, ámulva állok a folyamat előtt, mert néha nem értem, mi történik. Én egy racionális lény vagyok – a családom nemkülönben, így pl. a csatokat, hajgumikat, hajtűket eddig egy szép nagy dobozba ömlesztve tároltuk (mint szerintem minden épeszű, normális ember). Ehhez képest azon kapom magam, hogy a kislányommal ülünk a szőnyegen és csatokat(!), gumikat (!) szortírozunk. (Besenyő Pista bácsi szavai jutnak eszembe: Ez nooormális? ) Az eredeti doboznyi cucc felét elajándékoztuk vagy kidobtuk (a Hello Kitty már rég ciki, a szeretett, de kinyúlt és ily módon használhatatlan hajgumikról pedig együtt megállapítottuk, hogy ha az elmúlt 365 napban nem tette be a hajába, akkor már nem is fogja). Már nem kínlódunk reggelente percekig, hogy kibogozzuk az összeakadt csomókból mindazt, amire éppen szükség volna – tovább aludhatunk reggelente. Simán megérte.

Ha érdekel, itt találtam a módszerről egy rövid cikket.